Kousek od naší ThinkFood laboratoře se během léta objevila prodejna s čerstvými mořskými i sladkovodními rybami Fish House, kterou provozuje Rybárna Kapřík. Kluky z rybárny můžete mimo Bělohorské ulice vídat i na farmářských trzích, kde vám nabídnou hlavně ryby a plody z chorvatských vod. Přiznávám, že jsem zde za uplynulý týden byla dvakrát a ne naposledy. Zkouším ryby, které jsem doposud pod kudlou neměla. Po skvělém rejnokovi jsem tak v ledovém pultu sáhla po růžové sympaťačce jménem parmice nachová (mullus barbatus), kterou jsem grilovala s citrony, česnekem a šalvějí, dušený mangold byl přílohou.

Pečené parmice s mangoldem
Autor: 
 
Ingredience
  • parmice nachová (2-3 na osobu)
  • palice česneku
  • 2 citrony
  • svazek mangoldu
  • olivový olej
  • lžíce másla
  • sůl
  • pepř
Příprava
  1. Rozpalte troubu na funkci gril. Do varné konvice dejte převařit vodu.
  2. Parmice vykuchejte a omyjte studenou vodou. Dobře je posolte, opepřete. Do pekáčku cákněte trochu olivového oleje a ryby do něj naskládejte. Palici česneku rozdělte na stroužky. Asi 3 si dejte bokem pro mangold, zbylé plochou stranou nože i se slupkou rozmáčkněte a přidejte je k rybám. Citrony omyjte, nakrájejte je na díly a naskládejte kolem parmic. Na závěr do pekáče přidejte hrst šalvějových lístků, vše zastříkněte olivovým olejem a dejte péct do trouby.
  3. Do velkého hrnce nalijte převařenou vodu, osolte ji. Svazek mangoldu ponořte do vody listy napřed, stonky ohněte do hrnce. Mangold nechte chvilku spařit. Mezitím si na větší pánvi rozpusťte lžíci másla s lžící olivového oleje. Zbylé stroužky česneku oloupejte a nasekejte je nahrubo. Česnek nechte zpěnit na pánvi, pak přidejte mangold vytažený z vody. Rudý zeleninový vývar si můžete schovat na polévku, risotto... Mangold chvilku restujte, pak ho dochuťte solí, pepřem.
  4. Ryby po 12 minutách (gril na 200 stupňů) vytáhněte a servírujte je spolu s mangoldem, řezem citrónu, nezapomeňte i na opečený česnek, je to lahůdka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.