Ingredience:

Náplň

  • 1 kg čerstvé rebarbory
  • 150 g krupicového cukru
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 svitek skořice

Drobenka

  • 80 g  hladké mouky
  • 60 g krupicového cukru
  • 30 g másla
  • 1 lžička mleté skořice
  • kůra z 1 pomeranče
  • 40 g plátkovaných mandlí

Crumble je klasický anglický dezert z kategorie nákypy. Název crumble bych se pro tentokrát nesnažila překlápět do češtiny, říkejme mu prostě crumble. Základem kramblíků je čerstvé ovoce zasypané pořádnou dávkou voňavé drobenky a upečené v troubě. Můžete si udělat jablečný, švestkový, broskvový… nebo rebarborový. Rebarbora je tak trochu rozpolcená květena. Botanicky se pokládá za zeleninu, avšak konzumována a upravována je jako ovoce. Jíme pouze načervenalé řapíky rostliny, které jsou významným zdrojem vitamínů skupiny B. Neřekli byste to, protože rebarbora je dost kyselá a tipovali byste ji spíš na zdroj Céčka ( více také na Wiki). Tak pojďme z ní udělat skvělý dezert…

Rebarborové řapíky omyjte, zbavte je oschlých konců, nakrájejte na 3 centimetrové kousky a vložte je do středního rendlíku. Přidejte vymačkanou šťávu z pomeranče, cukr a celý svitek skořice. Vanilkový lusk položte na prkénko, přidržte si ho prstem a podélně nařízněte. Dřeň vyškrabte malým nožem a přidejte do hrnce i s vydlabaným luskem, pěkně se nám do náplně vyvaří. Poduste pod pokličkou do doby, než bude cukr rozpuštěný, trvá to asi 5 – 8 minut, pak odstavte. Nyní si připravte drobenku, která se za pár desítek minut změní v křupavý a provoněný topping vašeho páje. V míse smíchejte mouku, cukr, pomerančovou kůru a mletou skořici. Doporučuji nadrtit si svitek skořice v hmoždíři, aroma se s kupovanou nedá absolutně srovnat. Prsty vytvořte drobenku a na závěr do ní přidejte mandle.

Směs z rendlíku přesuňte do zapékací formy, vyjměte z ní vylouhovaný lusk se svitkem skořice a celou rovnoměrně zasypte přichystanou drobenkou. Pečte 30 minut na 180 stupňů nebo to té doby, než bude krusta krásně propečená. Hotový krambl můžete servírovat teplý, studený, se zmrzlinou, jak je libo.

rhu

crum_big

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.