Ingredience:

  • 2 kuřecí prsa
  • hrnek kuskusu
  • 1 žlutou a 1 červenou papriku
  • 4 jarní cibulky
  • 1 červená chilli paprička
  • 1 salátovou okurku
  • 250 g řeckého jogurtu
  • svazek koriandru
  • sušené oregáno
  • 2 snítky máty
  • 1 citrón
  • olivový olej
  • čerstvě mletý pepř a sůl

Skvělé, lehké a letní jídlo. Tak bych definovala tento recept na řecké kuře se zeleninovým kuskusem a salátkem alá tzatziki by JO ( Jamie Oliver). Nerada bych se zde rozepisovala na téma: co je kuskus, to si můžete přečíst třeba na Wiki ( zde), každopádně bych ráda řekla, jakými způsoby se kuskus připravuje. Kuskus je tvrdozrnná pšenice zpracovaná do drobných kuliček, spařená a poté usušená, tedy nevyžaduje vaření, nýbrž opětovné napaření. Je jen pár cest, jak dosáhnout skvělého kyprého kuskusu, zde jsou:

  • Kuskus připravený v couscoussière, neboli kuskuséru. Je to sestava hrnců, které se skládá ze dvou dílů – ze spodního, ve kterém obvykle připravujete maso nebo zeleninu s omáčkou a horního napařovacího dílu, který by měl dobře těsnit, aby pára z připravovaného pokrmu aromatizovala kuskus na pařáku. Běžně ho ale v kuchyňské výbavě nemáme, takže jdeme dál.
  • Kuskus připravený v hrnci za pomocí páry. Tento způsob mám nejraději, jelikož máte drobnou krupici perfektně pod kontrolou a nemůže se stát, že by se vám, rozblemcla či slepila do kompaktního suku. Jednoduše vysypte potřebné množství do hrnce, zakápněte ho olivovým olejem a trošku osolte. Hrnec dejte na mírný plamen a po douškách a za stálého míchání přilévejte vařící vodu. Odpařováním vody bude kuskus bobtnat a po chvilce se stane měkkým a kyprým.
  • Kuksus zalitý vroucí vodou. Kuskus nasypte do mísy, přidejte pár kapek olivového oleje a špetku soli. Poté ho zalijte vroucí vodou v poměru 1:2 (jeden hrnek kuskusu a dva hrnky vody) a promíchejte vidličkou. Přiklopte mísu talířem nebo ji přetáhněte potravinovou fólií a nechte kuskus odstát asi 10 minut. U této techniky hodně záleží na druhu kuskusu. Doporučuji vytipovat si jednoho výrobce krupice a toho se držet.

Takže zpět ke sporáku. Kuskus připravte podle výše uvedených postupů 2 nebo 3 a nechte ho stranou. Pak pokračujte kuřetem, jelikož během jeho pečení zvládnete připravit zbytek menu. Kuřecí prsa bez kůže si rozložte na arch pečícího papíru, poslouží jako podložka a nebudete potom muset umývat prkénko… Oba kusy lehce osolte a opepřete. Pak každé prso posypte jednou lžičkou mletého nového koření, je krásně tmavé a po upečení bude perfektně kontrastní s bílým masem kuřete. Tečkou za kořeněním masa je oregáno. Přidejte ho na maso špetku, jen tak mezi prsty. Potom uchopte prsa a všechno koření do nich z obou stran vmasírujte. Fiety položte na kraj archu a přikryjte je zbývající částí papíru. Vezměte váleček či láhev od vína a prsa naklepejte. Jde pouze o to, sklepat silnější část masa tak, aby byl celý filet všude stejně vysoký. Rozpalte pánev s pár cákanci olivového oleje a prsa restujte z jedné strany. Až budou tmavá a křupavá, obraťte je. Za pár řádků vám to připomenu…

Mezitím si připravte tzatziky salát. Tahle verze je trochu light, není v ní česnek, takže vám nebude težko (mně vždycky z čerstvého česneku bývá). Celou salátovou okurku vezměte a omyjte ji důkladně pod vodou, neloupejte ji. Na hrubém struhadle ji hodně ze šikma nastrouhejte, ať vám vzniknout dlouhé kousky. Jemně ji posolte a rukou promíchejte. Po pár sekundách uvidíte, jak se okurka potí a za další půlminutu už toho má dost tak, že ji můžete lehce vyždímat na dřezem, vodu do salátu nepotřebujeme. Vraťte okurku zpět do mísy, přidejte šťávu z poloviny citrónu, nasekané lístky máty, řecký jogurt. Vše promíchejte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Dejte tzatziky do menší servírovací misky.

Otočte kuře a pokračujte v dokončení kuskusu. Omyjte papriky, zbavte je jadérek a bílé dužiny. Cibulky opláchněte a ořízněte jim vousy. Vezměte si mixér, prsty do něj nalámejte obě papriky, jarní cibulky rozlomte a přidejte je k paprikám spolu s chilli papričkou. Nakonec přidejte menší svazek koriandru, pár snítek si nechte bokem na styling. Stiskněte tlačítko mixéru jen několikrát, ať je směs nasekaná ne úplně na pyré, potřebujeme ji hrubší. Vyzměte si servírovací mísu nebo pekáček a vysypte do něj směs zeleniny. Přidejte hotový kuskus, šťávu z druhé poloviny citrónu a střik olivového oleje. Vše prsty promíchejte a kuskus rozprostřete servírovací nádobě. Uprostřed vytvořte místo a adjustujte do něj misku s tzatziky.

Kuře vyjměte z pánve a nakrájejte ho na asi centimetr silné plátky, které rozmístěte na voňavý kuskus. Vše nakonec posypte lísky čerstvého koriandru a servírujte.

TIPY pro matky

  • Pro Rózu jsem odebrala lžíci zeleninové směsi před přidáním chilli, aby jí kuskuk – jak krupici říká – nepálil…
  • Kuskuk po dítěti uklízejte zásadně po uschnutí. Poté kuličky vysajte vysavačem…

kus_3

kus_2

kus_4

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.