Jirka s Marikou, autoři krásného foodblogu Kitchen Story, nám během ThinkFood návštěvy vykouzlili bezva pozdní oběd. Jako by věděli, že miluji všechna možná risotta a pokrmy z rýže vůbec. Tohle jsem ještě nezkoušela, ale rozhodně ho po ochutnání zařadím do svého repertoáru. Skvěle chutná a na talíři se tváří, hlavně díky své barvě, fakt sexy. Ovšem na mé bílé košili už se tak sexy netvářilo… Eh.

Pokud ještě neaznáte Kitchen Story, seznamte se s nimi v našem velkém rozhovoru. A teď už recept…

Risotto z červené řepy
Autor: 
 
Ingredience
  • 400g Arborio rýže
  • menší červená cibule
  • 2 středně velké červené řepy
  • 1dcl suchého červeného vína
  • 1l vývaru
  • 50g parmazánu
  • snítka tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • olivový olej
  • sůl, pepř
Příprava
  1. Na kapce olivového oleje si nech zpěnit na jemno nakrájenou červenou cibuli, ke které přidej tenké proužky syrové červené řepy. Díky tomu, že bude řepa na pánvi hned od začátku a ještě k tomu nakrájená na tenké proužky, je její finální konzistence při podávání tak akorát. Není nutné řepu s cibulí nijak extra dlouho zvlášť restovat, takže přidej rýži a nech ji chvíli na pánvi, dokud nezačne jemně syčet. To je znamení k tomu, abychom přidali deci suchého červeného vína, které necháme téměř odpařit.
  2. Jakmile ti z vína na pánvi téměř nic nezůstane, je čas na vývar, který musíš postupně přilévat, dokud nebude rýže uvařená. Na pánvi musí být pořád tekutina, aby risotto nebylo suché! V tomto bodě je ideální použít trochu soli. Záleží taky jak výrazný a dochucený máš vývar. My jsme si dělali opravdu jemný zeleninový, takže bylo rozhodně potřeba použít sůl.
  3. Jakmile máš pocit, že je rýže tak akorát, přidej k ní parmazán. Tady už není potřeba nijak extra přitápět pod kotlem, tedy pokud máš parmezán na hoblinky. Měl by se celý rozpustit a pak přijde na řadu máslo a tymián. Rozhodně nezapomeň ochutnat, jestli není potřeba přidat trošku více soli nebo pepře.

Jeden komentář

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.