Focaccia je tradiční italské bílé pečivo. Lze ji připravit jen s hrubou mořskou solí nebo ji vytunit různými bylinami či toppingem. V Itálii se nejčastěji setkáte s focacciou s olivami, rajčaty, dokonce s bramborami nebo se solí a rozmarýnem. Italové focacciu konzumují ke každému jídlu – k těstovinám, k salátům nebo masu, zkrátka bez košíku bílého pečiva na stole se neobejdou. My jsme se bez ní ke grilované flákotě také neobešly…

Rozmarýnová focaccia
Autor: 
 
Ingredience
  • 500 g hladké mouky typu 00
  • 400 ml vlažné vody
  • ½ čerstvého droždí
  • 1 lžíce mořské soli
  • 3 snítky rozmarýnu
  • olivový olej
Příprava
  1. Postup je jednoduchý, výsledek velmi efektní. Do větší mísy rozdrobíte droždí (můžete použít i sušené, na tuto dávku zhruba 7 g). Přidáte lžíci hrubé mořské soli a vlažnou vodu a vše vidličkou rozmícháte. Postupně za stálého míchání přisypávejte mouku až vám vznikne lepivé kašovité těsto. Vyměňte vidličku za vařečku a těsto silou důkladně zadělejte. Mísu pak zakryjte čistou utěrkou a nechte těsto kynout na teplém místě. Zhruba po hodině by mělo zvětšit objem dvakrát.
  2. Po nakynutí jej vyklopte na pomoučený vál, ale lehce zformujte do libovolného tvaru, můžete vytvořit placku, obdélník… Těsto pak rychle přeneste do pekáčku či na plech. Jeho vršek hojně potřete olivovým olejem, nešetřete, osolte mořskou solí. Pak prsty těsto promačkejte, aby po celé ploše vznikly důlky. Děláme to proto, že nechceme z focacci ve finále nakynutý kopec, ale chceme ji pěkně všude stejně vysokou. Nakonec navrch natrhejte rozmarýnové jehličí a pečte chléb v předehřáté troubě 12 - 15 minut na 250 stupňů. Po vychladnutí, ne dříve, nakrájejte focacciu a servírujte. K focacce zbožňuji misku s olivovým olejem a kapkou balsamicového octa a sklenku vychlazeného bílého vína.

foca_22

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.