Ingredience:

  • 2 žemle
  • 3 menší choriza (salám nebo klobásky)
  • šťáva i kůra z 1/2 citrónu
  • 1 plechovka cizrny
  • hrst sekané petržele
  • 3 zralá červená rajčata
  • rukola
  • 1 červená chilli paprička
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Sama doma, den druhý. Na úterní večer jsem si naplánovala generální úklid domácnosti. Ti, kdo mě znají, se teď budou ušklebovat, protože u nás doma údajně nikdy není nepořádek, ale já si vždycky nějaký najdu a jdu po něm. Uklízím ráda, zvlášť když mi nikdo nehlídá čas, jak s prachovkou po bytě pobíhám dlouho, a tak jsem si na hlavu hodila hadr á la paní Kadrnožková, pustila jsem si bestofku Andrew’s Sisters ( Boogie Woogie Bugle Boy) a má cleaning jízda začala. Předtím bylo však nutné, abych svůj organismus nakopla nějakou rychlou a vydatnou večeří.

Sandwich s vynikající iberijskou klobáskou zvládnete za 15 minut. Chorizo je španělská, portugalská nebo katalánská specialita. Vyrábí se formě salámu nebo klobásek. Základem je nasekané vepřové maso a slanina, barvu chorizu dává drcená paprika, chuť bylinky a česnek. Ingredience se mohou lišit dle místních tradic výroby. Je používána jak paprika sladká, tak i pálivá, podle požadované pikantnosti výrobku. Klobásky mohou být uzené i syrové (sušené), také čerstvé, které před konzumací vyžadují tepelnou úpravu, což může být trochu držovačka, ale zato jsou parádně šťavnaté.

Všechna rajčata omyjte, rozpulte a lžičkou z nich vydlabejte semínka. Nakrájejte je na drobné kostičky, vložte je do větší misky, přidejte pořádný cákanec olivového oleje, opepřete je a osolte.

Na plotně rozpalte pánev. Cizrnu z konzervy slijte a pak ji vysypte na pánev. Nechte ji na ohni pěkně prohřát, přidejte olivový olej, šťávu a kůru z poloviny citrónu, špetku soli a čerstvě mletý pepř. Následně vysypte hrách do mixéru a umixujte ho do hladka. Vzniklou pastu přendejte dejte do misky k rajčatům, spolu s hrstí sekané petržele a sekaným chilli. Promíchejte.

Pánev od cizrny otřete papírovou útěrkou a vraťte ji na plotnu, jdeme na klobásky. Pokud použijete uzenou nebo sušenou, nakrájejte ji na 0,5 centimetrová kolečka před opékáním. Použijete-li chorizo z čerstvého masa, opékejte ho nejprve v celku asi 8 minut ze všech stran, pak ho vyjměte, nakrájejte na kolečka dopečte.

Žemli rozřízněte, spodek namažte pastou z cizrny a rajčat. Navrch dejte horké kousky choriza a nakonec přidejte rukolu. Navršenou náplň pokapte olivovým olejem, posypat můžete extra sekanou chilli papričkou a petrželkou. Hotový sandwich zaklopte vrchním dílem žemle. Ostrý burger zapíjejte dobře chlazeným pivem a vydržíte uklízet klidně až do jedné hodiny ranní.

sand_2

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.