Toskánský rajčatový salát jsem objevila poměrně nedávno, v knize Jamie’s 30-minute meals (↗ objednej zde, v angličtině, čeština za moc nestojí). Jeho light verzi, panzanellu, jsem už znala, tohle je však něco víc… Panzanella je italský salát z chleba a zeleniny, obvykle z rajčat, okurek, cibule. Toskánský je nadupaný rajčaty a plný geniálních chutí, ze kterých budou vaše chuťové pohárky úplně bez sebe. Po jeho spořádání budete mít možná odřené patro od křupavých krutónů, ale jakmile jednou ochutnáte, stane se vaším favoritem.

Toskánský salát
Autor: 
 
Ingredience
  • 1 střední ciabattu
  • 500 g zralých rajčat, různé druhy (Kumato, San Marzano...)
  • hrst kapar
  • parmazán
  • červený vinný ocet
  • 5 filátek ančoviček
  • 1 stroužek česneku
  • hrst bazalkových lístků
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • olivový olej, sůl a pepř
Příprava
  1. Začněte s chlebem. Ciabattu natrhejte na plech, na kousky velké asi 2 centimetry. Rozervěte ji růčo, nesnažte se o pravidelné kostičky. Přidejte fenyklová semínka, pořádný cákanec olivového oleje a rukama chléb a fenykl promíchejte a promačkejte. Plech strčte do trouby pod gril na střední stupeň. Upozorňuji, že ciabattu kontrolujte každou chvilku. Někdy stačí minutka nepozornosti a vaše krutóny se změní na uhel. Grilujte je do opečena.
  2. Rajčata mohou být různých druhů. Červená, žlutá, zkrátka jaká zrovna dozrají na zahradě nebo jaká koupíte na trhu. Jde nám o chutě, to dělá tento salát tak výrazným. Připravený mix rajčat pokrájejte, vetší na čtvrtky, menší na půlky a vložte je do velké mísy. Přilijte pěknou dávku olivového oleje a vinného octa. Nasekejte najemno kapary, ančovičky a přidejte vše k rajčatům spolu s drceným stroužkem česneku a lístky bazalky. Nyní do mísy přistrouhejte trochu parmazánu, zbylý nechte k podávání. Lehce osolte a opepřete.
  3. Krutóny jsou hotové, křupavé, vařící a připravené zchladit se v míse s rajčaty. Horké je vysypte i s opečenými semínky k rajčatům. Vyhrňte si rukávy a vše promíchejte rukama. Občas rajčata s chlebem zmáčkněte, aby se krutóny nasákly tou báječnou šťávou, která se nám v míse vytvořila. Salát při servírování postrouhejte parmazánem, posypte bazalkovými lístky a ještě jednou zakápněte olivovým olejem. Toskán je dost sytý, takže se nebojte ho podávat jako hlavní chod, obzvlášť v těchto letních dnech.

TIP

  • I bazalky můžete použít různé druhy. Dnes jsem kromě pravé použila i řeckou, drobnolistou.

Hoď koment na plotnu

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.